MÀSTER EN PROGRAMES DE TELEVISIÓ D’ENTRETENIMENT

El Màster en programes de televisió d’entreteniment, neix de la necessitat de formar als professionals que la indústria de la televisió reclama, oferint-los l’oportunitat de fer un aprenentatge especialitzat, amb l’objectiu que la formació serveixi per crear, desenvolupar i comercialitzar el contingut dels programes de la televisió d’entreteniment. Es tracta d’aprendre, en definitiva, a fer televisió industrial i de qualitat per a tots els públics: entretinguda, divertida i ben feta.

L’última dècada de la producció televisiva a Espanya i a Europa, en general s’ha caracteritzat, des del punt de vista dels continguts, per l’increment dels formats d’entreteniment. Gèneres com els concursos, els programes divulgatius, d’humor, els docu-shows, els late-shows, els magazins, en totes les seves expressions, els reality shows i els talent shows, ocupen gran part de la graella televisiva dels canals públics i privats. El gènere de l’entreteniment s’ha convertit en el contingut més important de les televisions generalistes i per tant, de la producció de les empreses espanyoles dedicades a l’audiovisual.

El panorama televisiu actual, caracteritzat per la complexitat i els canvis, requereix d’una banda, d’alts graus d’especialització que difícilment poden oferir els estudis universitaris, i per l’altra, d’un reciclatge constant dels coneixements per part dels professionals del sector. En aquest sentit, el Màster en programes de televisió d’entreteniment, es proposa com un complement idoni per als actuals estudis de grau i per als professionals de la indústria audiovisual que vulguin especialitzar-se en el disseny de continguts i en la producció i comercialització dels formats televisius d’entreteniment que, com hem assenyalat, són els que gaudeixen de més demanda.

Aquesta progressiva transformació del mitjà televisiu, necessita nous professionals i una indústria forta, amb empreses molt ben preparades per desenvolupar grans formats i espectacles televisius. Això significa que aquestes empreses, necessiten d’una nova generació de professionals que contribueixin a crear un producte televisiu final de qualitat i d’èxit. El Màster en programes de televisió d’entreteniment es preocuparà de formar aquests professionals, experts en diferents àmbits, que tant poden ser creatius, redactors, guionistes, productors, com professionals del sector tècnic, realitzadors, regidors i tècnics de plató en general.

Cadascú des de la seva formació inicial o professió, seguirà els estudis per tal de capacitar-se i ocupar en el futur un lloc de treball específic dins de la indústria que, crea, desenvolupa i fa programes de televisió.

El curs es planteja des d’una doble perspectiva. Una part està dedicada a la presentació de continguts teòrics per part dels especialistes en cada matèria, on s’inclouen aspectes pràctics, tècniques i eines de creació de continguts, producció de televisió, anàlisi i estudi de casos.

L’altra part, consisteix a fer el seguiment dels diferents àmbits de treball d’una productora de televisió com és, en aquest cas, Gestmusic Endemol, que dirigeix conjuntament aquest màster amb la Universitat Ramon Llull/Blanquerna. Així doncs, els estudiants podran seguir i analitzar les reunions d’equips de programes, tant les de continguts com les de tècnics, assistiran a enregistraments a plató, veuran el procés de producció, els càstings, la postproducció i faran el seguiment dels equips de redacció i guionistes de diferents programes.

El projecte final del màster té com a finalitat l’aplicació de les capacitats que es van adquirint durant el procés formatiu i constitueixen un exercici integrador i de síntesi per consolidar la formació rebuda. S’assignarà un tutor que guiarà a l’estudiant durant tot el procés de disseny (1a fase) i implementació del projecte (2a fase). L’alumne disposarà de recursos tècnics del màster per portar a terme el seu desenvolupament.

El pla d’estudis del màster és eminentment pràctic i professionalitzador, i es desenvolupa, en part, a les instal·lacions de Gestmusic Endemol. Està impartit per professionals de prestigi, responsables dels programes amb més èxit de la televisió contemporània a l’estat espanyol, amb els equips dels quals els alumnes realitzaran processos d’immersió, trepitjant les instal·lacions i els platós.

Des d’aquest mateix punt de vista professionalitzador, es contemplen pràctiques a la industria i focalitzades únicament a la televisió d’entreteniment.

M1 ENTRETENIMENT EN LA TELEVISIÓ

 • Panorama actual, anàlisi i fòrum de discussió sobre gèneres i formats clàssics i actuals a partir de l’experiència de directors i redactors dels mateixos programes. Tendències en continguts i serveis d’entreteniment.

M2 AUDIÈNCIES I INTERACTIVITAT DIGITAL. ANÀLIISIS DE FORMATS

 • Estudi d’audiències per al professional que vol proposar les seves pròpies idees en el mercat televisiu. Negoci digital a partir de les audiències i estudis comercials i de patrocinis. Nous escenaris audiovisuals, nous consums i la revolució dels continguts de televisió a les xarxes socials.

M3 LA CREACIÓ DE CONTINGUTS I DESENVOLUPAMENT DE FORMATS

 • La direcció i la redacció de continguts. Immersió en les tasques dels professionals que creen i desenvolupen formats de televisió. Procés complet de creació de contingut d’un format d’entreteniment que servirà com a base i com a guia de l’estudiant per al projecte a desenvolupar en el mòdul 7.

M4 LA PRODUCCIÓ DE CONTINGUTS PER A TELEVISIÓ

 • Visió de la producció basada en les relacions humanes, apropant-nos a la forma de treballar dels equips i els plans de producció reals dels programes en antena actualment. La producció executiva dels projectes i el control del contingut. Dret audiovisual. L’estètica, l’escenografia i grafisme dels programes.

M5 REALITZACIÓ I DISSENY TÈCNIC

 • Immersió en la tècnica de la realització televisiva de tots els gèneres. Equips i dissenys tècnics de plató per a enregistraments, directes i falsos directes. Unitats mòbils de control. La postproducció i l’organització el material dins d’un projecte. Els conceptes més importants sobre captació d’imatges, ingesta, postproducció i lliurament.

M6 LAS FASES DE PRODUCCIÓ Y TÈCNICA EN EL DESENVOLUPAMENT DE FORMATS

 • Procés complet de desenvolupament de l’àmbit de producció i tècnica d’un format d’entreteniment que servirà de base i com a guia de l’estudiant per al projecte complet que ha de desenvolupar al mòdul 7.

M7 TREBALL FINAL DE MÀSTER (TFM)

 • El TFM consta de dues parts, segons el següent esquema:
 • 1ª part: Creació i desenvolupament del contingut d’un format d’entreteniment per a televisió.
 • 2a part: Creació i desenvolupament dels àmbits de producció i tècnica d’un format d’entreteniment.
 • Desenvolupament complet de la Bíblia del format, dossier de venda, teaser i pitching.

M8 PRÀCTIQUES EN EMPRESES

 • Pràctiques en empreses de el sector de la televisió d’entreteniment.

  David Andrés. Muntador de vídeo a Gestmusic Endemol des de fa més de 15 anys. Operación Triunfo, Tu cara me suena, Atrapa un millón, El Número Uno, Hotel Glam, Money Money, Tu sí que vales…

  Sergi Arévalo. Redactor i subdirector de programes d’entreteniment a diverses productores, Gestmusic, Veranda, Zanskar, Triacom, i en equips de programes com OT, Oh happy day, Planeta Calleja, Persona infiltrada.

  Ferran Armengol. Realitzador de grans formats i shows d’entreteniment per a televisió a Gestmusic, especialitzat en talents, entre altres, Operación Triunfo, Tu cara me suena, Tu sí que vales, Más que baile.

  Jaume Benet. Professor de la Facultat de Comunicació i Relacions Internacionals Blanquerna URL. Coordinador d’Innovació tecnològica, realitzador, editor i muntador.

  Ana Boadas. Periodista, guionista i presentadora. Ha treballat en equips de Gestmusic, Warner Bros, Magnolia…  i en programes i gales com Operación Triunfo (TVE), Divendres (TV3), La Marató (TV3), Top photo (Neox) i Obrim fil (TVE).

  Enric Calpena. Periodista, professor de la FCRI Blanquerna. Ha treballat com a productor executiu, presentador, director, guionista i realitzador. Actualment dirigeix i presenta programes de divulgació històrica.

  Montse Claros. Productora executiva i directora de programes del gènere concursos a Gestmusic Endemol. Especialitzada des de fa anys en format concursos: Alta Tensión, Atrapa un millón, Ahora caigo, Boom, The Wall.

  Judith Colell. Directora de cine i guionista de diversos films de ficció amb un premi Gaudí i un Goya en la seva trajectòria. Directora del Grau de Comunicació Audiovisual a  la Facultat de Comunicació Blanquerna.

  Ángel Custodio. Director creatiu a Gestmusic. Director i subdirector de programes: The Wall y Chat OT. Premi Ondas 2008 per Se llama copla, de Canal Sur. Professor del departament de Comunicació Audiovisual de la UAB.

  Mario Daza. Productor executiu de programes a TV3.  Responsable de produccions com Joc de Cartes, El Foraster, Polònia, Tabús, Preguntes Freqüents, This is Art, Oh Happy Day, Està passant…

  Noemí Galera. Directora del Departament de casting a Gestmusic. Directora i subdirectora de programes i actualment és la Directora de l’Acadèmia de Operación Triunfo en les noves edicions.. 

  Glòria Galiano. Directora de programes i productora executiva. Gala 50 años de TVE, Operación Triunfo, Hotel Glam, La Granja, Moros y Cristianos, Masterchef per TV Azteca.  Ha treballat durant 10 anys a Gestmusic.

  Miquel García Guerrero. Enginyer Industrial. Cap del Departament de ingesta i postproducció a Gestmusic. Responsable de la postproducció a  Operación Triunfo, Tu Cara Me Suena, Boom, Ahora Caigo, Top Gamers Academy…

  Miquel Garcia Horcajo. Director de Nous Formats de TV3 Televisió de Catalunya. Creador i productor executiu de molts dels formats del canal.

  Jorge García. Subdirector i redactor de programes a Gestmusic Endemol. Actualment subdirector de ¡Boom!.

  Albert Grau. Productor de grans shows per a televisió a Gestmusic durant més de 20 anys: Crónicas Marcianas, Operación Triunfo, Atrapa un millón, Mira quien baila…. Actualment, productor freelance.

  Gerard Hausmann. Director de La família del Super3. Editor del canal Super3. Dirigeix un univers infantil de referència: sitcom, canal tv, web, apps, videojocs i l’esdeveniment anual familiar més multitudinari d’Europa.

  Tono Hernández. Director de continguts d’entreteniment a Veranda Televisió, Director de Persona Infiltrada i Oh Happy Day. Subdirector de Supervivientes Perdidos en Honduras des de la illa del Carib.

  David Lillo. Guionista i director de continguts a El Terrat. Fundador d’ÀticTV: Tabús, Buenafuente, Premios Goya, Los Ondas… 

  Eva Marín: Sotsdirectora de programes a Veranda Televisió: Persona Infiltrada i Oh Happy Day.  Ha treballat a Lavinia, La Fábrica de la Tele, Producciones del Barrio i també com a redactora a Gestmusic durant 10 anys, Operación Triunfo, Hotel Glam, Money Money…

  Víctor Morilla: Coordinador de Nous Projectes a Producciones del Barrio. Realitzador, director i productor executiu: Salvados, Proyecto Arkano, Bienvenidas al Norte, Malas Compañías.

  Álex Navarro. Soci del col·lectiu de guionistes 12 monos. Ha treballat com a guionista a Operación Triunfo 2020, La Fábrica amb Gabriel Rufián, Buenafuente, El Intermedio, Saber y GanarGales Premis Gaudí,  60 años juntos…

  Javier Pageo. Arquitecte, escenògraf i director d’art. Ha treballat a La Voz, La Voz Kids, La Voz Senior, Operación Triunfo, Mickey Mouse Squad y para Ruth Lorenzo en Factor X.

  Juan Pozo. Responsable del Departament de so i àudio de Gestmusic Endemol, Cap de so i àudio de programes com Operación Triunfo, Top Gamers Academy, Boom, Ahora Caigo, Mira quién baila…

  Pere Prat. Enginyer Industrial. Director del Departament Tècnic de Gestmusic Endemol. Creador de CATVL97 i d’El 9 Televisió de Cardedeu. Professor de Sistemes de Comunicació a l’Institut del Teatre.

  Jordi Rosell. Realitzador, productor executiu i director de programes d’entreteniment. Ha treballat per a Gestmusic Endemol, El Terrat, Warner Bros, Zoopa, Shine Iberia, Magnolia, i ha dirigit Supervivientes, MasterChef, Baby Boom…

  Tinet Rubira. Periodista. Director general de Gestmusic Endemol. Dirigeix i crea programes de televisió: Operación Triunfo, Tu cara me suena, El número Uno…

  Carles Sánchez. Redactor i guionista freelance per a diverses productores, El Terrat, Brutal Media, Gestmusic, i per a diversos programes, El Foraster, Tips, El Intermedio, Likes. Presentador i reporter de televisió. 

  Nia Sanjuán: Directora de programes a Gestmusic Endemol: Operación Triunfo 2020, Lolita tiene un plan, OT: El reencuentro, Insuperables, El número Uno, Uno de los nuestros. Ha treballat per TV Azteca a Mèxic com a assesora de continguts.

  Guillem Sans. Director de la productora i el programa APM (Alguna pregunta més?). Llicenciat en periodisme i història.

  Jordi Selma. Grafista i dissenyador. Cap del Departament d’Infografia i Grafisme de Gestmusic Endemol. Responsable de l’estètica, logos, caretes, infografies, etc dels programes de Gestmusic.

  Thaïs Tarragó. Advocada especialista en propietat intel·lectual i industrial, informació confidencial, drets d’imatge, competència deslleial i en dret de l’entreteniment audiovisual.

  Borja Terán. Periodista especialitzat en televisió i xarxes. Escriu sobre el passat, el present i el futur de la televisió. Crític, articulista i locutor de ràdio sobre actualitat a TV.

  Joan Tharrats. Llicenciat en Psicologia i Belles Arts. Professor de guió i de taller de televisió a la FCRI Blanquerna URL. Guionista de còmics, de gags i de televisió: Dinamita, 13 anys i un dia

  Carlos Torres. Guionista, redactor i reporter. Ha treballat per Gestmusic, Goroka, El Terrat, Producciones del Barrio… Guionista a Salvados amb Jordi Évole i actualment a la docusèrie Crims amb Carles Porta.

  Jaume Vilalta. Director Comercial d’Endemol Shine Iberia. Responsable d’identificació d’iniciatives digitals, integracions publicitàries i desenvolupament de llicencies en els programes.

  El màster es dirigeix principalment a graduats en Comunicació Audiovisual, Periodisme o Publicitat i Relacions Públiques, però també a altres titulats que vulguin orientar la seva trajectòria professional cap a l’àmbit de la creació, producció i comercialització de continguts televisius. També són candidats al màster els professionals d’altres mitjans audiovisuals que vulguin ampliar el seu perfil i actualitzar continguts relacionats amb la televisió.

  Les persones que vulguin accedir al màster sense titulació de grau, se’ls valorarà pels seus mèrits, en una entrevista i obtindran al final dels estudis, un títol de Certificació d’aprofitament del Màster.

  FITXA TÈCNICA

  • Títol: Màster en programes de televisió d’entreteniment
  • Crèdits: 68 ECTS
  • Modalitat: Presencial
  • Calendari: del 25 d’octubre de 2021 al 22 de juny de 2022
  • Preu: 8.950€
  • Horari: de dilluns a dijous de 16 a 20h / Puntualment els divendres
  • Lloc: Barcelona. Facultat de Comunicació Blanquerna
  • Direcció: Tinet Rubira / Judith Colell
  • Coordinació: Maria Dalmases

  Vols estudiar amb nosaltres?